כאבים בפות/בנרתיק
מהם כאבים בפות/נרתיק?
כאבים בפות ו/או בנרתיק הינה תופעה שיכולה לקרות בקרב נשים בגילאים שונים מילדות צעירות , נערות, נשים בגיל הפריון ונשים בגיל המעבר.
כאשר יש כאב בפות ו/או בנרתיק יש חשיבות גדולה ללכת להיבדק, שכן לרוב מדובר במצב פשוט לטיפול. במידה והכאב אינו מטופל , הוא יכול לגרום לאי נוחות ואף להחמיר, לכן חשוב לפנות לרופא.ת נשים להערכה. כאב באזור יכול להיות בדרגות חומרה שונות, מכאב קל עד כאב קשה. כאב יכול להופיע ללא מגע או רק במגע והכאב יכול להשתנות גם במצבים מסוימים , למשל בעת מתן שתן, בעת קיום יחסי
מהם הגורמים לכאבים בפות/נרתיק ודרכי הטיפול?
כאב בפות ו/או יכול לנובע מסיבות שונות וכן תלוי גיל:
• ילדות צעירות הסובלות מכאב באזור הפות והלדן (הנרתיק) –
יחסית אצל ילדות צעירות כאב בפות ו/או בנרתיק אינה תופעה שכיחה. אם ילדה מלינה על כאב באזור, חשוב לוודא שהילדה לא עברה טראומה באזור, למשל קיבלה מכה בנפילה באופניים. בנוסף, חשוב ביותר כאשר ילדה מלינה על כאב בפות או בנרתיק, למרות שתופעה זו יחסית חריגה, לוודא גם שהכאב אינו קשור לפגיעה או התעללות.
• אצל ילדות, יש גם מקרים של כאב בפות או בנרתיק כתוצאה מהשארות גוף זר (למשל ניר טואלט). לרוב זה מתגלה בקלות ועצם הוצאת הגוף הזר פותרת את הבעיה.
• נערות ונשים -
סיבות לאי נוחות או כאב בפות או בנרתיק באישה בגיל הפריון או אישה בגיל המעבר:
1. פטרייה – Candida למעשה נמצאת באופן טבעי בפלורה של הנרתיק. פטריה תתבטא לרוב בגרד אבל לעיתים אם היא חמורה - גם באי נוחות וכאב.
דלקת תופיע כאשר יש חוסר איזון בפלורה של הנרתיק והתרבות הקנדידה. למשל: לאחר שימוש באנטיביוטיקה לדוגמה עבור דלקת בדרכי השתן , תזונה מרובת סוכרים או נשים עם סכרת. גם לנשים מדוכאות חיסון , למשל נשים שלוקחות טיפול ביולוגי, או נשים לאחר טיפולים כימותרפיים, יש יותר נטייה לפטרייה. גם נשים בהריון שמאזן ההורמונלי משתנה עבורן, יכולות לסבול מקנדידה.
הביטויים השכיחים של קנדידה הם:
- הפרשה לבנה (דמוית קוטג').
- גרד פנימי או/ו גרד חיצוני היכול להיות גם חיצוני בכל אזור הפות.
- חתכים קטנים עדינים על העור.
- תחושת צריבה במתן שתן (בעיקר לקראת סוף ההתרוקנות).
- אודם בנרתיק.
- כאב מקומי.
הטיפול בפטרייה כולל נרות לנרתיק (אגיסטן), משחות מקומיות (למשל קומגיס). במידה והפטרייה אינה חולפת עם טיפול מקומי, ניתן גם לקחת תרופה דרך הפה (פלוקונזול). אם לאחר טיפול ממושך הפטרייה אינה חולפת, חשוב לקחת תרבית נרתיקית , לוודא שלא מדובר בפטרייה עמידה לטיפול הספציפי.
מאוד חשוב גם לדאוג למניעה – למשל אם לוקחים אנטיביוטיקה לזמן ממושך אז לשלב פרוביוטיקה, למעט בסוכרים. יש נשים שבעת וסת לאור ירידה ברמות האסטרוגן סובלות מפטרייה , במקרה זה ניתן מראש סביב תחילת הוסת לשים משחה מניעתית.
2. השארות גוף זר – למשל טמפון שהושאר יכול לגרום לגרד ואי נוחות. הטיפול מאוד פשוט והוא הוצאת גוף הזר. לרוב מיידית יש הקלה ושיפור בסימפטומים.
3. וירוס ההרפס - מתבטא בפצע/כיב בנרתיק או בפות. לרוב מתחיל בעקצוץ/גרד. הנגע יכול הטיפול הינו משחה מקומית, ואם לא עוזר, מקבלים טיפול תרופתי דרך הפה.
4. תגובה אלרגית –יכולה לגרום לגרד בפות או בנרתיק, ולעיתים אף לכאב. תגובה שכזו תתבטא בנפיחות של הפות והנרתיק, אודם, גרד ויתכן כאב.
לעיתים התגובה האלרגית נובעת מחשיפה לחומר שאליו האישה נחשפה, למשל סבון חדש, בגד שבא במגע. לכן חשוב להבין מה האלרגן שגרם לכך ולנסות להימנע ממנו. הטיפול הוא לרוב עם משחה סטרואידית מקומית.
5. מחלת ליכן – ישנה מחלה עורית אוטואימונית שמתבטאת לעיתים באזור הפות. מחלה זו גורמת לגרד באזור, יובש ואי נוחות באזור ועד כאב. היא יכולה להופיע בכל גיל, וחשוב לאבחן אותה. הטיפול יחסית פשוט – מתן משחה סטרואידים. במידה והיא אינה מטופלת היא יכולה לגרום לאי נוחות משמעותית וכן לבסוף לשינויים אנטומים בפות.
• נשים בגיל המעבר יכולות לסבול ממצב שנקרא וגיניטיס אטרופיק – בגיל המעבר לאור ירידת אסטרוגן בגוף יש סוג של דלקת כתוצאה מחוסר באסטרוגן. הביטוי יהיה בכאב, בעיקר ביחסי מין. גרד וצריבה, וסימפטומים של עליה בתדירות ותכיפות במתן שתן, לעיתים גם דלקות שתן חוזרות. הטיפול הינו לרוב טיפול מקומי עם הורמונים במינון נמוך"
מה לגבי כאב בפות ובנרתיק אצל נשים בהריון?
"רוב הנשים בהריון לא סובלות מכאב בפות ובנרתיק הקשור ישירות להריון. יחד עם זאת יתכנו מצבים שיגרמו לאי נוחות וכאב באזור בעת הריון:
- כל מרכיב זיהומי – כגון: פטריה יכולה לגרום לכאב או אי נוחות בהריון. חשוב לציין שבהריון המינון התרופתי לפטרייה, הוא גבוה מאשר אישה לא בהריון.
- דליות בנרתיק ובפות – לעיתים בהריון יש דליות באזור הפות והנרתיק. אלו הם למעשה ורידים שמתמלאים בדם ומתנפחים. לרוב ההחמרה בגודלם תהיה בשעות הערב. ברוב המקרים אין כאב לאור דליות אך לעיתים נדירות אם יהיה קריש דם באזור זה יכול לגרום לכאב, וחשוב ללכת להיבדק.
- לחץ של העובר – בהריון מתקדם , כשהראש מבוסס באגן לעיתים הוא גורם ללחץ משמעותי שמקרין לפות ולנרתיק. מה שחשוב לזכור שאחרי הלידה הכאב יחלוף והכל יפתר. "
מה לגבי כאב בפות ובנרתיק בעת יחסי מין?
כל אחת מן הסבות שהוזכרו לעיל (זיהום/אלרגיה), יכולה לגרום לכאב בעת יחסי מין. לכן חשוב לאתר את המקור ולפתור את הבעיה. אך כאשר יש כאב בפות/נרתיק שהינו כרוני (מעל 3 חודשים), ללא סבה ברורה, הדבר נקרא וסטיבולודיניה במגע. כאב זה כמובן יופיע גם ביחס מין.
לסיכום
כאב בפות ובנרתיק יכול לנבוע ממספר סבות. אם הכאב אינו חולף תוך יום – יומיים חשוב ללכת להיבדק אצל רופא.ת נשים על מנת לקבל את הטיפול המתאים. לרוב מדובר בבעיה פשוטה שניתנת לריפוי."