וסטיבוליטיס (וסטיבולודיניה במגע)
מה היא וסטיבולודיניה במגע?
וסטיבולודיניה במגע (PVD – Provoked vestibulodynia), שבעבר נקראה וסטיבוליטיס, הינה מצב של כאב מתמשך באזור מבוא העריה (פתח הנרתיק). הכאב יכול להופיע בכל סוג של מגע, למשל הכנסת טמפון, קיום יחסי מין, לבוש צמוד, ישיבה ממושכת או רכיבה על אופניים. הכאב יכול להיות מלווה גם בשריפה ואי נוחות באזור. מדובר במצב כרוני שיכול להשפיע מאוד על התפקוד היום-יומי והקשר הזוגי. לכן יש חשיבות לזהות מצב זה ולטפל בהתאם. דרגת הכאב משתנה בין אישה לאישה, ויכולה להיות כאב קל עד כאב משמעותי שגורם להימנעות מפעילויות הגורמות לכאב: כגון, הכנסת טמפון, יחסי מין.
כיצד נעשית האבחנה של וסטיבולודיניה במגע?
הקריטריונים לאבחנה כוללים:
- כאב של לפחות 3 חודשים באזור מבוא העריה במגע או בניסיון חדירה לנרתיק.
- שלילת גורמים אחרים שיכולים לגרום לכאב בנרתיק, כגון: פטריה, דלקת, תגובה אלרגית, פצע.
- בבדיקה גופנית – במגע עדין באזור מבוא העריה, נכרת רגישות משמעותית בבדיקה.
מה השכיחות של התופעה?
"השכיחות עומדת על 3-15% לפי דיווחים של נשים. אך ככל הנראה מדובר בשכיחות גבוהה יותר, שכן חלק מהנשים הסובלות מוסטיבולודיניה במגע לא מגיעות לבדיקה. בנוסף, גם אם נערה/אישה מגיעה לבדיקה , לא תמיד מתבצעת האבחנה הנכונה.
רוב הנשים הסובלות מוסטיבולודיניה הינן בנות 20-60, אך הסימפטומים יכולים להופיע גם בילדות ובנערות.
וסטיבולודיניה הינה הסבה השכיחה ביותר לכאב בעת יחסי מין אצל נערות ונשים בגיל הפריון. "
מהם הגורמים לתופעה?
"אין עדיין הסבר ברור לתופעה, וככל הנראה מדובר במצב שכולל מספר גורמים, מצב שנקרא מולטיפקטוריאלי.
ההיפותזה המובילה היא שהיה אירוע מעורר, כגון זיהום או טראומה, שהחל לגרום לתגובה דלקתית באזור. תגובה זה יתכן והביאה ליצירה וריבוי של עצבים באזור מבוא העריה והורידה את סף הכאב. כל אלו למעשה גורמים לכאב גדול יותר באזור.
הסבר אחר קושר שינוים הורמונליים כגורם לוסטיבולודיניה במגע. למשל שימוש בגלולות שמשנות את רמת האסטרוגן בגוף יתכן ויכולות לחלק מן הנשים לגרום לוסטיבולודיניה. למרות שמחקרים נוספים, לא הראו שגלולות משפיעות.
יתכן גם מרכיב גנטי שמעלה סיכוי למצב.
חולשת שרירי רצפת האגן גם קשורה לתופעה. לעיתים הוסטיבולודיניה עצמה, והכאב גורם להיפרטונוס (כיווץ יתר) של שרירי האגן שרק מחמיר את הכאב. מבחינה פסיכולוגית – מחקרים הראו שנשים עם וסטיבולודיניה במגע, סובלות יותר מסף כאב נמוך, דכאון וחרדה. אך יתכן כי אלו אינם הגורמים לבעיה, אלא המצב עצמו יכול כמובן להשפיע רגשית על האישה ולגרום לרגשות של דכאון וחרדה. "
כיצד מטפלים בוסטיבולודיניה במגע?
לאור כך שוסטיבולודיניה במגע יכולה להשפיע על תפקוד יום -יומי וגם על קשר שלך עם בן הזוג / בת הזוג יש חשיבות גבוהה לטיפול מתאים.
מטרת הטיפול היא הורדת כאב, שיפור איכות חיים ותפקוד עם בן הזוג.
אין טיפול אחד שמתאים עבור כל הנשים ויש לבנות תכנית טיפולים מתאימה לכל אחת ואחת. "
הטיפולים כוללים:
- שמירה על היגיינת הנרתיק – זה הטיפול הראשון לשפר סימפטומים ואי נוחות, וכמו כן הטיפול הפשוט ביותר. חשוב לנסות להימנע מתכשירים שיכולים ליבש את העור או לגרום לאלרגיה באזור. מומלץ ללכת עם תחתונים לא לוחצות ולא צמודות העשויות מכותנה. בשעות הלילה ניתן גם לישון ללא תחתון כדי לאוורר את האזור. לשטוף עם מים את הנרתיק, להימנע משטיפות וגינליות, מגבונים, אמבטיית קצף.
- אמבטיה עם מים חמים לעיתים יכולה להקל. כאשר יש תחושת צריבה, ניתן לשים קצת קרח ל10-15 דקות.
- טכניקות להורדת מתח - הורדת מתח יכולה לשפר את הסימפטומים, כגון מדיטציה, נשימות.
- ביחסי מין - שימוש במסככים, עדיף על בסיס מים ולא אלרגני.
- פיזיותרפיה רצפת האגן – חלק ניכר מהנשים עם וסטיבולודיניה במגע , סובלות מהיפרטונוס של שרירי אגן. תרגילים לשיחרור שרירי רצפת אגן הוכחו כיעילים עבור הסימפטומים של וסטיבולודיניה.
- התערבות פסיכולוגית – לאור כך שוסטיבולודיניה במגע יכולה להוביל למצב רגשי של חרדה ודכאון , כמו גם קושי במערכת יחסים, יש חשיבות לקבלת תמיכה פסיכולוגית. טיפולים שיכולים להקל כוללים: Cognitive behavioral therapy , טיפול זוגי, טיפול סקוסואלי זוגי ועוד.
- טיפול תרופתי – ניתן להשתמש בטיפול מקומי של משחות, או זריקות או תרופות דרך הפה, למרות שאין עדיין כיום המלצה מאושרת לטיפולים אלו בוסטיבולודיניה, הם עדיין בשימוש ויכולים להקל על הנשים. בין התרופות: לידוקאין (אלחוש מקומי), אסטרוגן מקומי גם יכול להקל, לעיתים טיפול מניעתי בפטרייה גם מקל וכן ניתן לשקול שימוש בתרופות אנטידיכאוניות. תרופות לכאב עצבי כמו גבהפנטין, גם לעיתים נמצאות בשימוש עבור וסטיבולודיניה.
- טיפולים נוספים – במקרה של נשים שפחות מגיבות לטיפול לעיתים הזרקת בוטוקס לאזור יכולה לעזור.
יש אפשרות גם לבצע ניתוח כירורגי אך זה לרוב מוצע רק לנשים שנכשלו בטיפולים שאינן כירורגים. כיום יש גם פתרונות חדשים אם טיפול בלייזר.
וסטיבולודיניה במגע – מילות סיכום
חשוב עבורך שאם את סובלת מכאב במגע באזור הנרתיק או ביחסי מין, ללכת להיבדק אצל רופא.ת נשים. במידה וזו האבחנה תזכרי שיש היום הרבה טיפולים שיכולים לעזור ולשפר את המצב ולגרום לך לחזור לתפקוד רגיל ומלא.
חשוב שתדעי שאת לא לבד בזה ויש הרבה עזרה רפואית ורגשית כדי לטפל במצב.