המחזור שלי
בדיקת ביוץ | הערכת ביוץ
מערכת קוטקס
01 Jan, 2020
2 דקה
ראשית, מהו ביוץ?
הביוץ הינו התהליך שבו השחלה משחררת את הביצית לאגן , פעם בחודש, סביב יום ה14 למחזור בממוצע. הביצית בשחלה נמצאת בתוך זקיק , שהוא מעין שקית עם נוזלים, וברגע שהביצית בשלה, היא יוצאת מהזקיק ומהשחלה לאגן לכיוון החצוצרה, שתעזור לה להגיע לכיוון הרחם. באם הביצית תיפגש זרע בדרך הזו יתכן ותהיה הפריה ולבסוף הריון. במידה והביצית אינה פוגשת זרע, לא יהיה הריון ולבסוף היא תיספג ותעלם. הביוץ קורה מתחילת גיל הפריון ולמעשה קבלת הוסת הראשונה, מעידה שהנערה עברה ביוץ. אישה שיש לה ווסתות סדירות, ככל הנראה מביצת כל חודש. אישה עם ווסתות לא סדירות, או ווסתות מרוחקות, מבייצת בתדירות נמוכה יותר.
כיצד ניתן להעריך ביוץ?
ישנם מספר דרכים להערכה של ביוץ:
- כאב בעת הביוץ - חלק מהנשים מרגישות כאב בעת הביוץ, בעת יציאת הביצית מהשחלה את הכאב שנוצר מהתהליך. כאב זה גם מיטלשמרץmittelschmerz, המגיע מהשפה הגרמנית שפירושו ׳אמצע׳ ו׳כאב׳.
- חישוב לפי מחזור ווסת – תהליך המחזור החודשי בנוי משני שלבים. שלב פוליקולרי הינו מתחילת הוסת , הדימום עצמו ועד הביוץ. שלב לוטאלי מאחרי הביוץ ועד תחילת הוסת (הדימום) של המחזור הבא.
השלב הלוטאלי בכל אישה היננו קבוע ונמשך 14 יום. השלב הפוליקולרי יכול להשתנות בין אישה לאישה, יכול עבור אישה ספציפית להשתנות כל חודש ומשתנה גם עם הגיל.
אם המחזורים שלך סדירים, למשל כל 28 ימים – אם תחסרי 14 יום (השלב הפוליקולרי) מכל המחזור תקבלי את היום שאת כנראה מביצת. למשל: 28-14=14. למשל אם לאישה מחזורים של כל 35 יום היא מביצת סביב יום 21 (35-14).מדידת חום אור בוקר - מדידת חום אור בוקר - Basal Body Temperature-לאחר הביוץ באותו יום טמפרטורת הגוף עולה בחצי מעלה. לרוב מ36.5 צלזיוס ל37 מעלות צלזיוס. חום הגוף במהלך הפאזה הפוליקולרית = 36.1-36.6, עולה ב- 0.4-0.8 מעלות לאחר הביוץ וחוזר לנורמה קצת לפני הוסת. הדבר קשור להפרשת הורמון הפרוגסטרון לאחר הביוץ. ישנה אפשרות למדוד כל יום בבוקר לפני קימה מהמיטה את חום אור בוקר וכאשר האישה רואה את הקפיצה בחצי מעלה היא יודעת שלאחרונה היא בייצה.
- מדידת פרוגסטרון – הורמון הפרוגסטרון מופרש בכמות מוגברת מיד לאחר הביוץ.P לוטאלי < 3 ng/ml מעיד על מצב לאחר ביוץ.
- הפרשת LH בשתן - כיום ישנם מקלונים שניתן לבצע בדיקת שתן ולראות אם יש התחלה של הפרשה של LH (מה שנקרא התחלה של LH Surge)ולמעשה זה מראה שהחל התהליך לקראת הביו. בדיקה זו היא בדיקה ביתית ודומה טכנית לבדיקה להריון. יש להתחיל לבצע את הבדיקה באופן רצוף 2-3 ימים לפני היום הצפוי לביוץ (אם משערים אותו).
עדיף לבצעה בשעות 16:00-22:00 (למרות ש-LH surge מתרחש לפנות בוקר, שיאו בשתן בשעות הערב). מומלץ לא להפריז בשתייה בזמן הבדיקה.
הביוץ מתרחש 14-26 שעות לאחר זיהוי LH Surge וכמעט תמיד תוך 48 שעות.
הערכות לא לגמרי מדויקות, חלקן מגיעות לרגישות של עד 90%.
חלון הפוריות האופטימאלי הינו ביום ה- LH Surge והיומיים אחריו. היום הראשון לאחרLH Surge הוא היום הטוב ביותר לקיום יחסי מין לצורך זה או הזרעה. - מעקב אולטרה-סאונד - על מנת להעריך ביוץ יש לבצע סדרת בדיקות עוקבות של זקיקים. באולטרה-סאונד עוקבים למעשה אחר זקיק מוביל. לרוב כשזקיק הוא בין 20-24 מ״מ הוא יבייץ. לאחר הביוץ לעיתים נתן לראות מעט נוזל באגן, הזקיק עם גבולות קצת פחות ברורים ולעיתים יש סביבי זרימת דם מעגלית (זהו הגופיף הצהוב). לרוב במקביל לאולטרה-סאונד, עדיף גם להשתמש בבדיקות דם של הורמונים להערכה משולבת אם הביוץ עומד להגיע.
- מעקב הפרשות - הפרשות לקראת ביוץ משתנות במרקם. סביב הביוץ הפרשה יותר רטובה ומציגה וניתן אף למתוח אותה.
- אפליקציות - כיום ישנן אפליקציות שמאפשרות מעקב אחר חום אור השחר, בשילוב עם מעקב אחר זמני מחזור וסוגי הפרשות שיכולות לעזור בהערכה של מועד הביוץ. למשל אפליקציית דייזי.
לסיכום , ישנן מספר שיטות להערכה של ביוץ. חשוב לציין כי כל הערכה של ביוץ בין אם דרך כאב או דרך חום אור בוקר, אינה מהווה אמצעי מניעה לכניסה להריון וחשוב להסתמך על אמצעים נוספים אם לא מעוניינים להיכנס להריון. לרוב כדי להעריך מדויק את הביוץ מומלץ לשלב כמה שיטות שהוזכר לעיל.
מידע זה אינו מהווה תחליף לייעוץ מקצועי או רפואי, יש להשתמש במידע באתר כמדריך בלבד.