המחזור שלי

תסמונת קדם וסתית: השינויים ההורמונליים בגוף לפני המחזור

אין
2 דקה
אישה מסמנת בלוח שנה

Endometriosisמחזור החודשי השפעה חזקה עלינו. לאורך כל החודש, שינויים הורמונליים גורמים לשינויים קיצוניים בגופינו, מפעילים תהליכים חשובים אשר להם יש גם השפעה על הגוף והנפש. חלקם גורמים לתסמינים פוגעניים המשבשים את אורח חייה של האישה. ווסת היא אומנם לא מחלה, אך עבור נשים רבות, הווסת והתהליכים הקודמים לה מצטיירים כתקופה קשה, כואבת ומתסכלת, ממש כמו מחלה כרונית. למעלה מ-80% מנשות העולם הפוריות, סובלות מתופעות שונות לפני המחזור. כ-5% מהן חוות את התסמינים באופן כה קיצוני עד כדי פגיעה בתפקודן. מה היא התסמונת הקדם וסתית, וכיצד ניתן להקל על התסמינים? מאמר זה יספק תשובה לכך.

מתי מתחילה תסמונת קדם וסתית?

לא נמצאה סיבה חד־משמעית מדוע מופיעה תסמונת קדם וסתית. משערים כי זו תסמונת גנטית הנגרמת משינויים הורמונליים וחומריים בגוף ובמוח – ירידה ברמת האסטרוגן והפרוגסטרון, עלייה ברמת הפרולקטין, חוסר בוויטמינים מקבוצת B, ויטמין E, מגנזיום, מנגן וחומצה לינולאית וכן תזונה עתירת פחמימות.

מה התסמינים?

קיימים מאות סימפטומים אפשריים לתסמונת, כך שכל אישה חווה אותה באופן אחר. בדומה למחלות גניקולוגיות כמו אנדרומטריוזיס, היא גורמת לכאב וסבל רב, גם בפן הפיזי וגם בפן הנפשי. ייתכנו תסמינים של עייפות, גלי חום, בחילות, עצירות, שלשולים, נפיחות, צבירת נוזלים, גודש ונפיחות בשדיים, תיאבון מוגבר, עלייה במשקל, בצקות, נדודי שינה, אקנה, עור שומני, כאבי פרקים ושרירים וכן תסמיני מחזור כמו כאבי בטן דמויי כאבי מחזור וחוסר נוחות באזור הבטן, הפרשות חומות, כאבי ראש ותשוקה לקפאין ושוקולד. במישור הנפשי, התסמונת גורמת לכעס, עצבנות, לחץ, חרדה, שינויים קיצוניים במצב הרוח, התקפי בכי, ירידה בחשק המיני, פגיעה בריכוז ואף לדיכאון.

לא קיימת דרך לאבחן את התסמונת במעבדה, לכן מטופלת המדווחת על תופעות אלה בקירוב למועד הווסת, תבצע מעקב מסודר לאורך מספר מחזורים ותאובחן כלוקה בתסמונת.

איך אפשר להקל?

יימים מספר טיפולים שמטרתם להקל על תופעות התסמונת:

 

  • גלולות למניעת הריון: לגלולות השפעה מכריעה על האיזון ההורמונלי. הודות לכך, מנוטרלים השינויים ההורמונליים המתבצעים בגוף, וקיים שיפור משמעותי בתסמינים. בנוסף לכך, בעת נטילת גלולות לא מתרחש ביוץ, כך שקיימת הקלה בתסמינים גם לנשים החשות בקביעות כאבי ביוץ.
  • נוגדי דיכאון: תרופות נוגדות דיכאון מקלות בתסמינים הנפשיים אשר להם גורמת התסמונת. הן משפרות את מצב הרוח וההרגשה הכללית, מפחיתות חרדה ומעלות את רמת הסרוטונין שבמוח, ובכך מסייעות גם לערנות.
  • משככי כאבים: תרופות משככות כאבים ממשפחת התרופות האנטי־דלקתיות (והלא סטרואידיות) מסייעות להקלה בתופעות הכאב הפיזיות.
  • טיפול נטורופתי: קיימים צמחי מרפא ותוספי תזונה המסוגלים לסייע בתופעות הכאב וחוסר האיזון הנפשי, ומסייעות לאיזון הורמונלי הגורם להקלה בתסמינים.
  • טיפול רפלקסולוגי: בעזרת רפלקסולוגיה ניתן להשפיע על אזורים שונים בגוף לטובה. היא יעילה לטיפול בתופעות לאורך כל המחזור, ובפרט בזמן מחזור. הטיפול יוריד את המתח, החרדה והמצוקה הנפשית, יפחית בכאב ובמיחושים ואף יסייע לסדירות המחזור.
  • דיקור סיני: טיפול בדיקור מסייע להקלה על חלק מהתסמינים, כמו כאבי הבטן והראש, נפיחות ולחץ בבטן, עצירות, לחץ ועצבנות.
  • טיפול פסיכולוגי: הוכח כי במקרים רבים, טיפולים פסיכולוגיים וטיפולים התנהגותיים מסייעים לתופעות התסמונת. טיפולים אלו מתמקדים ברגיעה והתמודדות עם חרדות, וכן מלמדים טכניקות של הרפיה, המשפרים את התחושה הפיזית והנפשית.

מה הטיפול הטבעי לתסמונת קדם וסתית?

שנן דרכים טבעיות לחלוטין לטיפול בתסמונת, שאינן מצריכות נטילת כדורים או טיפול מכל סוג, למשלח, פעילות גופנית ככלל, כושר מסייע בשמירה על איזון הורמונלי, ובכך גם מפחית את התסמינים. הקפדה על פעילות גופנית תשפר משמעותית תופעות כמו רוגז, עצבנות, חרדה ודיכאון.

כמו כן, גם לתזונה נכונה יש ערך רב. הוכח כי לתזונה מאוזנת השפעה חיובית על התסמינים, ולכן כדאי לצרוך: ירקות ופירות טריים, מזונות עשירים במתכת מנגן, כמו: אבוקדו, אורז, עלים ירוקים, תרד אגוזים, אפונה ודגנים מלאים. מאכלים עשירים במגנזיום כמו ירקות ירוקים, קטניות, שקדים, בננות ושוקולד מריר. בנוסף מומלץ לצרוך שמן סויה או תירס, שכן הם עשירים בחומצה לינולאית.

ומומלץ להימנע מקפאין, שכן הוא מגביר תחושת עצבנות, גם פחמימות גורמות לשינוי במצבי הרוח, מגבירות עייפות וכבדות וגורמות לצבירת נוזלים.

מידע זה אינו מהווה תחליף לייעוץ מקצועי או רפואי, יש להשתמש במידע באתר כמדריך בלבד.