המחזור שלי

כל מה שאת צריכה לדעת על כאבי ביוץ

ד"ר נתנאלה מילר
12 Sep, 2022
2 דקה
אישה שסובלת מכאבי ביוץ

מה הם כאבי הביוץ?

כאבי ביוץ, הינם כאבים באגן שנערה/אישה יכולה לחוש בעת הביוץ עצמו. ביוץ הינו התהליך שבו השחלה משחררת את הביצית לאגן , פעם בחודש, סביב יום ה14 למחזור בממוצע. כלומר, את תחושי בכאב הביוץ סביב אמצע המחזור. כאב ביוץ נקרא גם מיטלשמרץ mittelschmerz, המגיע מהשפה הגרמנית שפירושו ׳אמצע׳ ו׳כאב׳ .

ממה נובע הכאב של הביוץ?

הביצית בשחלה נמצאת בתוך זקיק , שהוא מעין שקית עם נוזלים, וברגע שהביצית בשלה, היא יוצאת מהזקיק ומהשחלה לאגן לכיוון החצוצרה, שתעזור לה להגיע לכיוון הרחם. (אפשר להוסיף תמונה).

המקור לכאב יכול לנבוע ממספר סיבות:

  • ראשית יציאת הביצית מן השחלה גורמת לקרע קטן בשחלה, כמו חתך קטן , דבר שיכול להוביל לכאב.
  • לעיתים הזקיק שממנו יצאה הביצית , פוקע ומפריש נוזל לאגן. נוזל שנמצא באגן מגרה את דופן הבטן ויכול לגרום לכאב באגן.
  • בנוסף, לעיתים ביציאת הביצית, נוצר חתך קטן שמעט מדמם בתוך השחלה. כך נוצר זקיק עם מעט דם שגדל ויכול לגרום לכאב באזור השחלה, או כאב באזור האגן במידה הדימום מגיע לאגן.

חשוב לציין שלרוב הדימום הוא מינימלי ואינו גורם לסיבוכים, ולמעשה מהווה חלק נורמלי מתהליך הביוץ.

היכן מרגישים כאבי ביוץ?ֿ

עבור רוב הבנות, ביוץ קורה לרוב לסירוגין, פעם משחלה שמאל ופעם משחלה ימנית. רוב הבנות יחושו את כאב הביוץ בצד של השחלה שבייצה. אך לעיתים אם יש מעט נוזל באגן , ניתן לחוש כאב גם בבטן תחתונה ולעיתים גם הקרנה לגב.

מי חשה כאבי ביוץ?

כ40% מהנשים חשות כאבי ביוץ, במהלך שנות הפריון שלהן. יש גם נשים שאינן חשות בכלל כאב ביוץ.

כאבי ביוץ - הסימנים?

הסימפטומים שאת יכולה לחוש בעת ביוץ הינם:

1 ) כאב - כאב ביוץ יקרו סביב אמצע המחזור. הכאב יכול להיות כמו התכווצות בבטן תחתונה ועד כאב יותר משמעותי עם אי נוחות גבוהה. לרוב הכאב נמשך בין כמה דקות עד כמה שעות. אם הכאב נמשך מעל יממה ובדרגה גבוהה, אז מומלץ ללכת לבדיקת רופא/ה.
2) לעיתים יכולה להיות הכתמה דמית בעת ביוץ.
3) הפרשות צמיגיות.
4) לעיתים אם הכאב משמעותי, יכולות להופיע בחילות ואף הקאות.

איך מטפלים בכאבי ביוץ?

ברוב המקרים אין צורך בטיפול לכאבי ביוץ, שכן הם חולפים יחסית מהר. במידה והכאב יותר ממושך או בדרגה גבוהה ניתן להשתמש בנוגדי כאבים (למשל אקמול, אופטלגין, NSAIDS). לעיתים גם הנחת כרית חמה על האזור הכואב תעזור. במקרים בהם הכאב מאוד משמעותי וחוזר בכל חודש, ניתן להיוועץ עם הרופא.ה המטפל.ת ולשקול ליטול גלולות הורמונליות. הגלולות משחררות הורמונים במינון נמוך ומונעות ביוץ. כך שאחד הפתרונות לכאבי ביוץ הוא נטילת גלולות.

מתי כדאי ללכת להיבדק בעת כאבי ביוץ?

  • אם הכאב נמשך מעל יממה ובדרגת כאב גבוהה
  • אם משככי כאבים לא עוזרים להורדת הכאב
  • אם התחלת לחוש בחילות ולהקיא בתדירות גבוהה
  • אם וסת מאחרת

מה חשוב לזכור לסיכום – 

כאבי ביוץ הינן תהליך פיזיולוגי נורמלי. הם אינם מעידים על בעיה רפואית או על בעיה בקשורה בפריון. להפך, מודעות לביוץ, יכולה בעתיד לעזור בזיהוי המועד הנכון לניסיון כניסה להריון. לרוב אין צורך בטיפול , וניתן להתגבר עליהם אם יש צורך עם משככי כאבים , כרית חמה ובמקרים יותר קשים עם גלולות.אם הכאב פוגע בתפקוד שלך, או נמשך מעל יממה , חשוב להיבדק על מנת לשלול סיבות אחרות לכאב, כגון: ציסטה, אנדמטריוזיס, הריון/הריון מחוץ לרחם ,דלקת אגנית או מקור שאינו גניקולוגי.

מידע זה אינו מהווה תחליף לייעוץ מקצועי או רפואי, יש להשתמש במידע באתר כמדריך בלבד.