המחזור שלי

אנדומטריוזיס

מערכת קוטקס
01 Jan, 2020
2 דקה
נערה סובלת מכאבי אנדומטריוזיס

לפני מספר שנים חשפה השחקנית שני כהן את הכאבים החריגים שהיא סובלת מהם בזמן המחזור והטיפולים השונים שעברה. כהן  גם שיתפה בתסכול שלה, כיוון שרופאים רבים פשוט ביטלו את התלונות על כאבי בטן בזמן המחזור החודשי והדימום החריג. אחרי הכתבות האלו פתאום הסתבר שש שם לתופעה ממנה סובלו נשים צעירות רבות – אנדומטריוזיס. מדובר במחלה ממנה סובלות נשים, בעיקר צעירות, שבמשך שנים שמעו את המשפט "לכולן יש מחזור, מה את מתלוננת".

10% מכלל הנשים, חלקן לא מאובחנות, סובלות מאנדומטריוזיס וכשאנחנו אומרות סובלות, באמת מדובר בסבל פיזי ורגשי.

אדרומטריוזיס? מה זה בכלל?

אנדומטריוזיס זה השם של הרירית המרפדת את הרחם (אנדו - פנים, מטריום - רחם) אבל למעשה מדובר במחלה גינקולוגית כרונית, דלקתית וכן גם כואבת, אפילו כואבת מאד. באנדומטריוזיס רקמה הדומה לזו של רירית הרחם, גדלה באזורים שמחוץ לרחם. בדרך כלל רקמות מחלת האנדומטריוזיס גדלות באזור אברי הרבייה כמו החצוצרות, השחלות או באזורים אחרים בחלל הבטן ובאגן הנשי. במקרים חריגים ימצאו אותם גם באזורים מרוחקים יותר. וכן, זה כואב והכאבים חריגים מאד בזמן הווסת עצמה, ובדרך כלל הדימום גם הוא חריג בימים אלה וגורם לחלק מהנשים לא לצאת מהבית ולצרוך משככי כאבים. מדובר בכאבי מחזור חריגים שלפעמים ממש גורמים לנשים ולנערות לא לצאת מהמיטה במשך מספר ימים.

אנדומטריוזיס: למה זה כואב?

רירית הרחם מגיבה לשינויים ההורמונליים המתרחשים לפני הווסת ובימי הווסת. עכשיו דמיינו שיש מרירית הרחם הרבה יותר ובכל מיני אזורים, לא רק ברחם. כל הריריות, בחצוצרות, בשחלות או באגן, מגיבות לשינויים ההורמונליים ולכאבים. במילים אחרות הנגעים מגיבים לשינויים ההורמונליים המתרחשים במהלך המחזור החודשי. חלק מהנגעים האלה יוצרים דלקת מקומית, הגורמת לכאבים. לעתים, מלבד הכאבים, נוצרות באזורים הנגועים גם הידבקויות מסביב ולפעמים התפתחות של ציסטות בשחלות.

איך תדעי שאת סובלת מאנדומטריוזיס:

1. כאבי בטן חזקים המתחילים עוד לפני קבלת הווסת דימום רב ובדרך כלל ארוך יותר משבוע המצריך החלפת תחבושות או טמפונים בתכיפות גדולה. כאבים בזמן קיום יחסי מין הפרעות בעיכול כמו עצירות, שלשולים, לחץ על פי הטבעת בזמן מחזור ועוד. תכיפות במתן השתן קשיים להיכנס להריון

מה אפשר לעשות

לפני הכל חשוב לאבחן את המחלה – אם את חושבת שיש לך אנדומטריוזיס, את סובלת מכאבי בטן קשים, דימום חריג ואת צריכה להחליף תחבושות כל שעה או שעתיים, גשי לרופא/ה. חשוב לדעת במה מדובר. האבחון כולל בדרך כלל בדיקת גינקולוגית, אולטרסאונד ובמקרים חריגים יבקשו ממך לעשות בדיקות נוספות. לעיתים ממליצים על נטילת הורמונים או גלולות. גלולות המכילות אסטרוגן ופרוגסטרון במינון נמוך מונעות ביוץ. הטיפול בגלולות נחשב יעיל לטיפול בכאב וההמלצה היא על נטילה של הגלולות ברצף בכדי למנוע דימום.

תזונה והורמונים:

אנדומטריוזיס היא מחלה כרונית הקשורה לרמות האסטרוגן. יש מחקרים שרואים קשר בין תזונה, פעילות גופנית ואנדומטריוזיס. נכון, תזונה נכונה או הליכה לא תמיד אפשריים בתקופת הווסת, אבל לפעמים היכולת לאזן את רמות האסטרוגן יכולה להקל על הסימנים.

אומגה שלוש:

אנדומטריוזיס הוא תהליך דלקתי ולכן תזונה העשירה בחומרים נוגדי דלקת יכולה לעזור. מחקרים מראים כי שילוב אומגה 3 בתפריט מקל על סימני המחלה ואף מקטין את הנגעים. גם כורכום, ג'ינג'ר, שמן זית ועוד יכולים לעזור להתמודד עם התהליך הדלקתי. כמובן שצמצום סוכרים, שוקולד ופחמימות יכול לעזור גם הוא.

סיבית תזונתיים:

שילוב קבוע של סיבים תזונתיים יכולים לסייע בהפחתת רמות אסטרוגן עודפות מהגוף. דגנים מלאים, קטניות, פירות וירקות, שיבולת שועל לדוגמה יכולים להקל על הסימפטומים.

מידע זה אינו מהווה תחליף לייעוץ מקצועי או רפואי, יש להשתמש במידע באתר כמדריך בלבד.