המחזור שלי

גלולות למניעת הריון- איך הן עובדות, ואילו השפעות יש להן?

מערכת קוטקס
01 Jan, 2020
2 דקה
גלולות למניעת הריון

הן כאן משנות ה- 60 ויש שיטענו שמדובר בהמצאת המאה. הן מאפשרות תכנון ילודה, מניעת הריון והדורות החדשים של הגלולות מאפשרים גם טיפול בבעיות הורמונליות ואפילו בפצעי בגרות. נכון שיש לא מעט נשים שיוצאות בשנים האחרונות נגדן, אבל הגלולות עדיין נחשבות לאמצעי מניעה בטוח.

מהן גלולות למניעת הריון?

גלולות הן אמצעי הורמונלי למניעת הריון, יש אמצעים נוספים כמו מדבקות עוריות, זריקה חודשית או טבעת נרתיקית, ולמרות שיש להן השפעה דומה ומנגנון דומה, הגלולות נפוצות יותר מכל האמצעים האחרים, כנראה כי הן היו כאן קודם וגם כי קל לקחת אותן. בגלולות יש סוגים שונים וחפיסות שונות – יש גלולות של 21 ימים עם הפסקה לשבוע ויש חפיסות בהן יש 28 גלולות שניתן ליטול ברצף, בסדר מסוים קבוע. בהפסקה בין החפיסות או בלקיחת 7 או 4 הגלולות ללא ההורמונים, מקבלים מחזור חודשי ,או בשמו המדויק - וסת.

איך הגלולה מונעת הריון?

לפני הכל חשוב לזכור שהגלולות הן אמצעי מניעה היעיל ב 99% ויותר – כל עוד לוקחים אותן בצורה נכונה ולא שוכחים גלולה או לוקחים במקביל תרופות נוספות. הגלולות הניתנות היום מכילות שני הורמונים: אסטרוגן ופרוגסטרון. שני הורמונים אלה דומים להורמונים המופרשים באופן טבעי בגוף האישה. הגלולה מונעת הריון על ידי מניעת הביוץ (שחרור הביצית מהשחלה). למעשה הגלולות מונעות את ההריון על ידי מניעת ביוץ, אבל לגלולה יש גם פעילות המעלה את הצמיגיות בצוואר הרחם, המקשה על הזרע לחדור לרחם. הגלולה יעילה אם לוקחים אותה בזמן ובאופן קבוע. אם במקרה את משלשלת או מקיאה בצורה משמעותית או אם שכחת לקחת גלולה, תדעי שאת פחות מוגנת מהריון ומומלץ להשתמש באמצעי הגנה נוסף, כמו קונדום, בזמן יחסי מין. גם סוגים שונים של כדורים יכולים להשפיע על יעילות הגלולה ולכן תמיד מומלץ לספר לרופא/ה על נטילת גלולות לפני קבלת טיפול נוסף.

גלולות לא רק כמניעה

"לא כל הנערות או הנשים יקבלו גלולות למניעת הריון. חלק יתחילו לקחת גלולות כדי לטפל בבעיות שונות כמו פצעים או אפילו מחזור לא סדיר ושחלות פובליציסטיות. סיבות נוספות שבהן הגלולות עוזרות:

הפחתת כמות הדימום:

הידעת שכעשרה אחוזים מהנשים סובלות מאנמיה בגלל הווסת? גלולות למניעת הריון, מפחיתות ב-40-50% את כמות הדימום וגם יכולות להרחיק את הזמנים בין הדימום - הווסת וניתנים לעיתים כשרוצים לטפל באנמיה.

הסדרת המחזור החודשי:

מלבד איכות חיים וקושי בתכנון, מחזורים לא סדירים יכולים ליצור בעיות שונות. ולעיתים הרופא/ה ירשמו לך גלולות כדי להסדיר את המחזור.

גלולות וכאבי מחזור:

מי לא מכירה את כאבי הבטן לפני המחזור או במהלך היום הראשון. יש נשים ונערות שסובלות מכאבי מחזור זמן ממושך ומתקשות לתפקד. גם בנשים עם אנדומטריוזיס ניתן לטפל בגלולות למניעת הריון כדי להפחית כאבים."

גלולות והשמנה:

מסתבר שגלולות לא גורמות להשמנה, זה האוכל שאנחנו אוכלים שגורם לעלייה משקל 😊 אבל שימוש בגלולות, בעיקר בחודשים הראשונים, יכול ליצור תחושת מלאות בחזה או בבטן, לעיתים מהצטברות נוזלים. התופעות האלה אמורות לעבור לאחר מספר חודשים בהם הגוף הסתגל לגלולות. אם את מרגישה לא בנוח או נפוחה בצורה שמפריעה לך, חזרי לרופא/ה לבקשת שינוי סוג הגלולות שניתן לך.

האם הגלולות גורמות לשיעור יתר?

זו אחת הדאגות הגדולות של נערות – לקיחת גלולות ושיעור יתר. מסתבר שגם תפיסה זו מוטעית והגלולות היום לא יגרמו לשפם לצמוח על הפנים או לשיעור במקומות אחרים ולא לפצעים – להיפך הן ניתנות כדי לטפל בבעיה , גם אם לפעמים לוקח זמן עד שרואים תוצאות.

תופעות לוואי של גלולות - חשוב לדעת:

גלולות מעלות את הסיכון לאירועי קרישה (טרומבוזות) אצל נשים מסוימות עם רקע משפחתי של קרישיות יתר. ניתן לבצע בדיקה לגילוי קרישיות ובעיקר אל תקחי אף פעם גלולות ללא מרשם רופא/ה או התייעצות רפואית עם גניקולוג/ית * המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה רפואית או המלצה לנקיטת הליך רפואי. אנחנו ממליצים לך להתייעץ תמיד עם רופא/ה כשאת לא בטוחה או לפני החלטות של אמצעי מניעה או שינויים במחזור החודשי

מידע זה אינו מהווה תחליף לייעוץ מקצועי או רפואי, יש להשתמש במידע באתר כמדריך בלבד.