המחזור שלי

מראה-מראה שעל הקיר- איך לשפר את הדימוי העצמי וההערכה העצמית?

מערכת קוטקס
12 Sep, 2022
2 דקות
נערה חסרת ביטחון

אם את מסתובבת עם מחשבות שאת לא טובה מספיק (אולי אפילו כישלון), אם את חושבת שאת "יותר מידי" או "לא מספיק", אם את רוצה להיראות אחרת, לפעול אחרת ולהרגיש אחרת, יכול להיות שאת מתמודדת עם הערכה עצמית נמוכה. הבשורה הטובה- את לא לבד. נערות רבות מתמודדות עם דימוי עצמי והערכה עצמית נמוכים במהלך גיל ההתבגרות, ולמעשה, גם הרבה אחריו. אבל חשוב להבדיל, דימוי עצמי והערכה עצמית, למרות שפעמים רבות מבלבלים בין שניהם, הם ממש לא אותו הדבר. במאמר הזה נעשה קצת סדר במושגים ונציע כמה דרכים שיכולות לחזק את הקבלה העצמית, כדי שבסוף היום תרגישי שאת טובה מספיק, בדיוק כמו שאת.

מה ההבדל בין דימוי עצמי לערך עצמי?

דימוי עצמי הוא הדרך שבה אנו תופסים את עצמנו, ומתאר את התחושה הסובייקטיבית ביחס לכישורים וליכולות שלנו במגוון תחומי חיים. ערך עצמי, לעומת זו, הוא הפער בין ה"עצמי האידאלי" שלנו ל"עצמי המצוי" שלנו. מה זה אומר? "עצמי אידיאלי" הוא האופן שבו היית רוצה לראות את עצמך: הנערה שהיית רוצה לפעול כמוה ולהיראות כמוה. "עצמי מצוי", לעומת זאת, הוא האופן שבו את תופסת עת עצמך כיום. פער גדול ביניהם מביא להערכה עצמית נמוכה יותר, ופער קטן יותר מביא להערכה עצמית גבוהה יותר. למרות שחלקים רחבים בתוך התפיסה העצמית שלנו נוצרים ומתקבעים בילדות המוקדמת, אף פעם לא מאוחר מידי לשנות.

מה הקשר לביקורת עצמית?

הערכה עצמית נמוכה לרוב מתבטאת בביקורת עצמית מתמשכת וקשה של אדם כלפי עצמו. אנשים עם ערך עצמי נמוך יהיו רגישים הרבה יותר לפידבקים מהסביבה ויצטרכו אישורים חיצוניים כמעט לכל פעולה שהם עושים או לא עושים, שיכסו על חוסר הביטחון שלהם ולו לרגע אחד. ולמרות שעל פניו זה היה יכול להיות סידור מוצלח, לרוב, אישורים חיצוניים מחזיקים זמן קצר בלבד, כי לתחושת הערך אין עוגן פנימי, מספיק שיחלפו 5 דקות מאז שקיבלנו לייק, פירגון או אישור חיצוני אחר, ומיד אנחנו צריכים עוד אחד. כמו כן, יש איזו תפיסה, שביקורת עצמית גורמת לנו להשתפר, ובכך להגיע ליעד שלנו. למעשה, אם תחשבו על זה, אין דבר רחוק יותר מהמציאות. ביקורת עצמית, בצורת מחשבות כמו "לא הייתי צריכה להגיד את זה" או "לא הייתי צריכה לאכול את זה", רק יוצרת עוד מתחושת האשמה והבושה שגורמות לנו לעשות עוד ממה שאנחנו רוצות להתרחק ממנו: להימנע (ממפגשים חברתיים למשל), לפצוח בבולמוס אכילה רגשית או אולי דווקא "להעניש" את עצמנו עם ריצה לא קשובה או מפגשים שאנחנו לא באמת מעוניינות בהם. קבלה עצמית, למרות שהיא יכולה להיראות במבט ראשון כמו ויתור, מאפשרת להרגיש שקט והשלמה למרות הטעויות, הכישלונות ונקודות החולשה שלנו, ומתוך השקט הזה לפעול כמו שהיינו רוצות. קבלה עצמית מאפשרת אהבה עצמית, שהופכת את החיים לנעימים ובטוחים יותר.

העזי להתנסות במה שמפחיד

אם גם את שואלת "איך לאהוב את עצמי?" הינה כמה תשובות שאולי יוכלו לסייע. דימוי עצמי נמוך יוצר הרבה פעמים דפוסי התנהגות של הימנעות מסיטואציות, פעולות או אמירות אשר נחוות כאיום לפגיעה נוספת בדימוי העצמי. הימנעות, למרות שהיא מייצרת אשליה של ביטחון (לפחות רגעי), בטווח הארוך מייצרת פגיעה עמוקה בתחושת המסוגלות. למשל, אם את חוששת לצאת לדייטים ונמנעת מהם בעקבות הפחד, לאחר תקופה שבה תסרבי לדייט ועוד דייט, תמצאי את עצמך חסרת ביטחון גם כשכבר תרצי לצאת לאחד. למה זה קורה? הימנעות למעשה מונעת התנסות. וללא התנסות קשה מאוד לחזק את האמונה והביטחון בעצמך. נכון, את לא טועה- אך את גם לא גדלה. לא נשבר לך הלב, אך את גם לא חווה אהבה. לכן, חשוב מאוד להתנסות דווקא באותן סיטואציות שאת חוששת מהן. התנסות מאפשרת אימון ושיפור יכולות, ודרך פעולות חוזרות ונשנות של אומץ, את מגלה שהשד לא נורא כל כך, וגם שיש חיים אחרי הטעויות.

חזקי את נקודות החוזק שלך

זו כבר עובדה ידועה שמה שמתמקדים בו גדל. למרות שאולי הורגלת לתת משקל לכישלונות וטעויות, ממש מהרגע הזה את יכולה להתחיל להתייחס גם להצלחות הקטנות (והגדולות), לתכונות שאת מעריכה בעצמך ולפעולות ולמחשבות שמקדמות אותך. כי עם כל הכבוד להילולת השיפור העצמי, חשוב לזכור שאת מורכבת מעולם ומלואו, בתוכו יש נקודות חולשה, אבל גם לא מעט נקודות חוזק. צרי לעצמך רשימה וכתבי בה את כל המעלות שלך בעיניך ובעיניי אנשים אחרים. במה את טובה? מה את מעריכה בעצמך ובמה את גאה?

התרופה העתיקה ביותר- חברה טובה

גם אם את מתמודדת עם חרדה חברתית וגם אם יש לך חברים רבים, חשוב להשקיע ולטפח לפחות כמה מערכות יחסים משמעותיות. השקעה בקשרים בין אישיים כמעט תמיד מובילה לעלייה בדימוי העצמי. זכרי שבני אדם הם יצורים חברתיים שזקוקים לקשר, לתמיכה, הערכה ואהבה. כשאת חשה אהובה בידי אנשים שיקרים לך, את מרגישה בטוחה, רגועה ושמחה יותר, מה שמעודד שיפור בהערכה העצמית ובדימוי העצמי.

טיפול נכון מוסיף המון

היום כבר ברור הרבה יותר שעזרה מקצועית יכולה לעזור לכל אחת, בכל מצב בחיים, על אחת כמה וכמה אם ישנה התמודדות עם רגשות קשים בצורה מתמשכת, לבד. אין סיבה לסבול. הרבה פעמים, דימוי עצמי מושפע מגורמים בלתי מודעים. במקרים כאלה, טיפול מקצועי בשיטה שתתחברי אליה (עם מטפל או מטפלת), יכול לעשות הבדל שלא ייאמן. טיפול רגשי סביב דימוי עצמי נמוך יכול לכלל בין השאר עיבוד מעמיק של המקורות וההשפעות שלך, איתור, זיהוי וטיפול בדפוסי חשיבה והתנהגות שמעכבים שמחלישים את הביטחון, ולפעמים אפילו בנייה של אסטרטגיות חדשות (למשל, תרגול טכניקות הרגעה עצמית, פיתוח ותרגול של מנגנוני חשיבה חדשים ועוד).

מידע זה אינו מהווה תחליף לייעוץ מקצועי או רפואי, יש להשתמש במידע באתר כמדריך בלבד.