המחזור שלי

אקנה הורמונלי

ד"ר נתנאלה מילר מומחית למיילדות גניקולוגיה ופריון
12 Sep, 2022
2 דקות
פנים עם פצעוני אקנה

אקנה הורמונלי מתייחס לפצעים על העור שנגרמים כתוצאה משינויים הורמונליים, בעיקר עליה של הורמון הטסטוסטרון. למרות שככל הנראה אקנה נגרם משילוב של גורמים ולא רק שינויים הורמונליים (כגון: נטייה גנטית, תזונה). אין למעשה מונח רפואי שמוגדר כאקנה ההורמונלי, אך כשמשתמשים במונח זה, הכוונה לשינויים בעור המשופעים משינויים הורמונליים.עליה בהורמון הגברי, או חוסר איזון הורמונלי בין הורמונים, גורמת לעליה בהפרשה של סבום) החומר השומני שמופרש מבלוטות השומן), שמשנה את פעילות העור, מחמירה דלקת וגורמת לצמיחה על השערות של חיידק שנקרא Propionibacterium acnes (P. acnes).

לרוב האקנה מופיע באזור הפנים והגוף העליון.

אקנה יכול לגרום לנערה/אישה להרגיש לא בנוח עם המראה שלה, ואף לדיכאון, אך חשוב לזכור שאקנה היא תופעה ברת טיפול.

מה יכול לגרום לאקנה?

עליה בהורמונים האנדרוגנים (הגבריים) גם אצל נשים , כמו הטסטוסטרון – למשל בגיל ההתבגרות.

- אצל נשים – אקנה הנובע משינויים הורמונליים , הוא לרוב כאשר יש מצב של חוסר בין הורמונים גבריים לעומת נשיים. למשל בתסמונת שחלות פוליציסטיות – השחלה מפרישה גם אסטרוגן, אך יחסית יש רמה גבוהה גם של הורמונים גבריים , דבר שמוביל לשכיחות גבוהה יותר של אקנה אצל נשים אלו.

- גם במנופאוזה שיש ירידה באסטרוגן , הדבר יכול להביא לאקנה.

- השמנת יתר , בעיקר בנשים עם נטייה לתסמונת השחלות הפוליציסטיות ובכלל יכולה לגרום לעליה באקנה. לכן לעיתים אצל נשים שמנות, ירידה במשקל, אפילו של 5% יכולה להביא לשיפור באקנה.

- בנוסף כל שינוי משמעותי באיזון ההורמונים אצל אישה יכול לגרום לאקנה, למשל: בהריון, בעת הנקה.

מה הטיפול באקנה?

- חשוב לשמור על שטיפות פנים והגיינה.

- בנשים צעירות ניתן לתת גלולות הכוללות מרכיב של אסטרוגן ופרוגסטרון, שמאזנות למעשה את רמות ההורמונים הנשיים והגבריים וכך מורידות את האקנה. הגלולות למעשה מורידות את רמת ההורמונים

הטבעית ובכך מטיבות עם האקנה. על מנת לראות תוצאות יש לחכות בין 3-6 חודשים. באם סוג אחד של גלולה לא עוזר, ניתן לעלות מינון או לשנות סוג.

- במידה וגלולות אינן עוזרות, ניתן לשקול תרופה שנקראת רואה- קוטן (ממשפחת הרטינואידים).

- רופאי עור לעיתים נותנים טיפול אנטיביוטי , אם הנגעים מזוהמים.

- במקרים חריגים ניתן גם לתת תרופות אנטיאנדרוגניות ,תרופות שמורידות את ההורמונים הגבריים, אך לרוב אין צורך להגיע לקו זה. חשוב לציין שלפעמים לתרופות אלו תופעות לואי לא פשוטות, למשל שינוי קול, ולכן יש להשתדל לא לקחת אותם.

- ישנם גם טיפולים טבעיים שיתכן ויעזרו בעיקר במצבים של אקנה קל , כגון: שמן עץ התה שיכול להוריד דלקת; חומצה אלפא הידרוקסית שיודעת לסלק תאי עור ומתים ובכל לחדש את העור.

תזונה ואקנה

הקשר בין תזונה לאקנה אינו לגמרי ברור. יתכן שחלק ממזונות שמחמירים דלקת או לחה יתרמו לאקנה , ואלו שמורידים דלקת ישפרו.

ניתן לנסות להמנע מסוכר, מוצרי חלב, קמח לבן.

תזונה שיתכן ומקלה על אקנה כוללת מזונות על בסיס צמחי, אומגה 3.

לסיכום

אקנה הינה תופעה שכיחה הנובעת ממספר סיבות, בינהן גם שינויים הורמונליים. ניתן לראות זאת בשלבים שונים של החיים, גיל ההתבגרות, גיל הפריון וגיל המעבר. אקנה יכולה לגרום לאי נוחות משמעותית אך ישנן לא מעט דרכים לטפל בתופעה זו.

מידע זה אינו מהווה תחליף לייעוץ מקצועי או רפואי, יש להשתמש במידע באתר כמדריך בלבד.