בדיקת פאפ - לדאוג לגופך זו לא בושה
בדיקת פאפ – לדאוג לגופך זו לא בושה
הפעם הראשונה! אמאל'ה איזה התרגשות! זה כיף, זה מרגש אבל היי, זה גם דורש מלא אחריות! אם את לא תשמרי על עצמך אף אחד לא יעשה את זה במקומך (לא משנה כמה את סומכת על הבחור). ולא, אנחנו לא מתכוונות לנאום על אמצעי המניעה שבטח כבר שמעת בבית -הספר או מאמא, אנחנו מדברות על בדיקת פאפ.
מהי בדיקת פאפ?
ברגע שאת מתחילה להיות פעילה מינית בדיקת פאפ היא חשובה. המטרה שלה היא לוודא שאין לך תסמינים מקדימים לסרטן צוואר הרחם ושלא נגרם לך שום נזק (כתוצאה מסקס, זיהומים או שימוש באמצעי מניעה). בדיקת פאפ Pap Smear היא כאמור, בדיקה המתבצעת כדי לבדוק שצוואר הרחם תקין וגם לשם גילוי מוקדם של שינויים שונים ברירית צוואר הרחם. בבדיקת פאפ נלקחים תאים מהרירית המצפה את צוואר הרחם. התאים נבדקים במעבדה כדי לראות שהכל תקין.
רגע לפני שאת נבהלת
סרטן צוואר הרחם נגרם על ידי זנים מסוימים של נגיף הפפילומה תחילה גורם הנגיף לנגעים טרום-סרטניים, שעלולים להפוך סרטניים במידה שאינם מאובחנים בזמן או אינם מטופלים כנדרש. זה נשמע מדאיג אבל בארץ ישנו חיסון פמילומה הניתן לנערות וכמובן בדיקת פאפ, שמטרתה לאבחן הכל בזמן. מלבד תאים סרטניים גם הדבקה בזנים אחרים של הנגיף עלולה להתבטא במחלת המין הקרויה קונדילומה, שסימניה הם יבלות באברי המין. מסתבר שדווקא קנדילומה נפוצה יותר מכל זן אחר של הנגיף, ומדובר במחלה לא נעימה. כדי להימנע מכל אי הנעימות הזאת ובעיקר כדי לדעת לטפל בהכל בזמן – נעשות בדיקות פאפ.
האם בדיקת הפאפ כואבת?
הבדיקה לא כל-כך נעימה, אבל היא גם לא כואבת. בדיקת פאפ מתבצעת כבדיקה גניקולוגית רגילה והיא נעשית על ידי גניקולוג/ית. בבדיקה נלקחת דגימה על ידי מטוש, כן כזה שאנחנו כבר מכירות מבדיקת הקורונה, רק שהפעם הדגימה נלקחת מצוואר הרחם שלך.
מה קורה אחרי בדיקת פאפ?
הבדיקה כאמור לא כואבת אבל היא לא תמיד נעימה, אחרי שנשמת עמוק ועברת אותה כדאי לדעת שלפעמים אחרי בדיקת פאפ יכולות להופיע הפרשות שונות או דימומים נקודתיים מועטים בשל הפגיעה הקלה ברירית הנרתיק וצוואר הרחם. אין מה להיבהל, זה יעבור מהר. אם יש לך דימום רב או שאת דואגת או כמובן המקום מלווה בכאבים – חשוב לחזור לרופא/ה ולספר לו/ה על כך. טיפ שלנו – שימי מגן תחתון לפני הבדיקה כך שאם תהינה הפרשות הן לא ילכלכו את התחתונים.
מתי יש תוצאות של בדיקת פאפ?
תוצאות בדיקת פאפ מגיעות לרוב תוך 2-3 שבועות.
מתי כדאי לעשות את בדיקת הפאפ?
את הבדיקה חשוב לעבור שנה עד שלוש שנים לאחר שקיימת יחסים לראשונה – או אפילו מוקדם יותר אם יש לך תסמינים של מחלה המועברת ביחסי-מין (הפרשות מהנרתיק, פצעים וכאבים בזמן יחסי-מין), ולאחר מכן אחת לשנתיים. או שלוש, תלוי בהמלצת הרופא/ה. בארץ סל הבריאות הממלכתי כולל בדיקת משטח צוואר הרחם לכל אישה בטווח גילאים 35 עד 54, אחת ל- 3 שנים ולאישה שיש לה אינדיקציה רפואית, בכל גיל, אבל רופאים רבים יבצעו כאמור מגיל צעיר יותר.
למה חשוב לעשות בדיקת פאפ?
סרטן צוואר הרחם הוא מחלת הסרטן הרביעית בשכיחותה בקרב נשים ,השכיחות של סרטן צוואר הרחם בישראל נמוכה בהשוואה למדינות רבות אחרות, ועומד על חמישה מקרים ל-100,000 נשים. אז לפני שאת נלחצת - החדשות הטובות הן שזה אחד מסוגי הסרטן שהכי ניתנים למניעה וריפוי. אבחון מוקדם זה דבר מאוד חשוב, וזו בדיוק המטרה של הבדיקה. אז תזכרי לשמור על עצמך, תקשיבי לגוף שלך, ותיבדקי באופן קבוע.